Mediteren voor het slapen

DONDERDAG ~

Val sneller in slaap door te mediteren. Mediteren is een goede manier om voor het slapen gaan de geest te ordenen en tot rust te laten komen.

Hoe werkt mediteren?

Leer mediteren in 5 stappen.

1. Houding
Zorg dat je klaar bent voor de nacht. Ga lang uit op je rug in je bed liggen met de dekens over je heen. Leg je armen langs het lichaam met de handpalmen omhoog. Je benen zijn gestrekt en de voeten wijzen naar buiten. Sluit je ogen.

2. Diep in en uit ademen
Begin het mediteren door 5x diep in te ademen door de neus en uit te ademen via de mond. Breng daarna je ademhaling terug naar de normale ademhaling.

3. Concentreer je op de omgeving
Ga voor jezelf eens na wat er nu in jouw omgeving gebeurt. Luister naar de geluiden om je heen wat hoor je? Zijn er geluiden binnenshuis? Zijn er geluiden van buiten die je hoort? Wat ruik je? Misschien heb je om te ontspannen een geurkaars aan? Concentreer je een paar minuten op de prikkels uit de omgeving.

4. Krijg controle over jouw gedachten
De kracht van het mediteren is het ontvangen van gedachten maar deze ook weer kunnen laten gaan. Laat jouw gedachten binnen komen gun jezelf een paar minuten de tijd de gedachten te laten komen en gaan. Daarna pak je de controle over door je te gaan concentreren op de ademhaling. Elke in en uit ademen ga je tellen tot je bij 10 bent. Adem in .. Adem uit.. 1 Adem in .. Adem uit .. 2 Herhaal deze oefening drie keer.

5. Totale ontspanning
Adem rustig in en uit. Begin bovenaan bij je kruin, adem in en wanneer je uitademt ontspan je je kruin en laat je deze verder in de kussens wegzakken. Richt je daarna voorhoofd, je ogen, je mond en ga zo elk lichaamsdeel af tot aan de punten van je tenen. Tot je hele lichaam ontspannen is.

 

Mediteer voor het slapen gaan 10 minuten (je kunt hier eventueel een ontspannen muziekje bij gebruiken).

 

~ Namasté YogaDagboek ~

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s